Aardappelgratin met maïs en pompoen

Met aardappelgratin kan je lekker variëren. De basis – aardappels met room – past in principe overal bij, wat maakt dat je flink kunt experimenteren in de keuken. Deze gratin is gemaakt met maïs en pompoen en is daardoor lekker zoet. Dit maakt het gerecht vooral een hit bij kinderen, al zullen volwassenen zeker ook een tweede keer willen opscheppen.

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 200 milliliter ongeklopte slagroom
  • 200 milliliter volle melk
  • 300 gram aardappels
  • 300 gram pompoen
  • 1 maïskolf
  • 1 eetlepel verse tijm
  • zout en peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 210 graden. Meng in een grote kom de slagroom met de melk en verse tijm. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Schil vervolgens de pompoen en snijd ook deze in plakken van een halve centimeter. Zet de maïskolf rechtop op een plank en snijd met een scherp mes de korrels eraf.

Vet een ovenschaal in en leg de helft van de aardappelplakjes er dakpansgewijs in. Kruid met zout en peper en strooi de helft van de maïs erover en leg daar de helft van de pompoenplakjes op. Kruid weer met peper en zout. Voeg de rest van de aardappels, maïs en pompoen op dezelfde manier toe en schenk de room erover. Dek af met aluminiumfolie.

Bak de gratin in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar. Prik met een mesje in de aardappels om te controleren of ze gaar zijn en verwijder dan de aluminiumfolie. Rooster de gratin nog een paar minuten onder de grill, zodat er een mooie goudbruine korst ontstaat.

Variatietip

Dit gerecht kan prima op zichzelf gegeten worden, maar het is extra lekker in combinatie met wat gegrilde kip en een knapperige salade met tomaatjes.